tiistai 5. kesäkuuta 2012

Synnytysvalmennus

Eilen oltiin sitten ensimmäisessä perhevalmennuksessa, jonka aiheena ei ollut enempää eikä vähempää kuin itse synnytys.

Meillä oli valmennuksessa oikein hauskaa. Vaimo kikatti mahdollisimman hiljaa useampaan otteeseen, kun naurusta ei meinannut tulla loppua. Tässä valmennuksen hauskimpien hetkien TOP3:

1. Nenä poskella

Koulutusta pitänyt kätilö (eli meidän oma neuvolatäti) kuvaili vastasyntyneitä melko värikkäin sanakääntein. "Lapsen pää muotoutuu synnytyksen aikana, joten ei pidä pelästyä, jos lapsella on vähän pitkulainen pää. Tai erilaisia pahkoja päässä. Tai vaikka nenä poskella, on niitäkin nähty."

2. Sulle peräruiske, mulle pullaa

Tyyliin toisella powerpoint-kalvolla kerrottiin synnytyksen alkuhetkistä, muun muassa peräruiskeesta (josta kuullessaan vaimo tuuletti ja totesi "Jes!"). Ja heti seuraavalla kalvolla olikin jo aika kertoa seuraavaksi tärkein asia, eli TAYSin kahvilan aukioloajat. Oli sitten ihan pakko todeta vaimolle, että "sulle peräruiske, mulle pullaa". Vaikka eihän se nyt ihan niin mene. Saahan tuo vaimokin siellä synnärillä herkutella sokeriliuoksellakin (suoraan suoneen) jos oikein nälkä alkaa heikottaa...


3. Tukihenkilössä roikkuminen + muut synnytyskuvat

Meille näytettiin myös kuvia synnytyksestä. Kuvat vaikuttivat erittäin lavastetuilta ja ne taisivat olla peräisin viime vuosituhannelta. Päätellen esimerkiksi siitä autonkokoisesta ja -hintaisesta Hewlett-Packardin ctg-laitteesta...Osa synnytysasennoista oli vaan sellaisia, ettei niitä voinut katsoa nauramatta.

tähän väliin masu mallia 29+5, ettei ole pelkkää tekstiä koko postaus :)

En sitten tiedä, ollaanko me ahmittu jotenkin poikkeuksellisen paljon tietoa jo etukäteen vai oliko osa paikallaolijoista vaan ihan kuutamolla. Osa kuvitteli saavansa epiduraalin vielä ponnistusvaiheessakin ja joillekin oli epäselvää, mitä termi "tarjontavirhe" tarkoittaa. (Vaikka oltiin jo viisi minuuttia niistä puhuttu...) Meille ainoa uusi asia oli se, että synnytys lasketaan alkaneeksi siitä hetkestä kun supparit tulee säännöllisesti 10 minuutin välein.

Paikalla oli myös yksi ärsyttävä tuleva äiti, joka oli niin aggressiivisen oloinen luonne, että huh huh. Kuulemma tulevat kätilöt saavat turpaan useasti, muun muassa jos he harkitsevat episiotomiaa tai koskevat häneen imetystä opetellessa. Pitkä lista synnytystoiveitakin löytyy. Ja voi v***u sitäkin, jos joutuu ottamaan lävistykset pois synnytykseen lähtiessä! Täytyy ens kerralla muistaa istua mahdollisimman kauas kyseisestä henkilöstä.

Mutta kaiken kaikkiaan valmennuksessa oli ihan kivaa ja oli siellä käymisestä varmasti hyötyäkin. Muutamat huhut katkesivat ja asiat selkenivät huomattavasti. Jotenkin synnytys näyttäytyy nyt aikaisempaa konkreettisempana tapahtumana.

iPhone: VIIKKO 29, PÄIVÄ 5
Äitiysloma lähestyy!

Juu, niin tekee. Vähän yli kuukausi vielä, mutta onneksi vaimon kesäloma alkaa jo juhannuksesta. Tai noh, onneksi ja onneksi. Se on ollut nyt aika känkkäränkkä viime aikoina...

PS. Teelusikalla on selkeä rytmi. Illalla ja aamulla jumpataan puoli tuntia, minkä lisäksi johonkin aikaan päivästä pyöritään hieman. Muuten nukutaan. Tulee isäänsä.

6 kommenttia:

 1. Kaikki kommentoi meille Typyn (siis esikoisemme) syntymän jälkeen likan lytistyneestä nenästä, mutta me ei silloin nähty hänessä mitään outoa. Samalla lailla ryppyinen ja rutussa/kasassa olevahan se oli muualtakin. ;D Mutta nyt jälkikäteen kuvia katsellessa kyllä huomaa, että melko pienestä tuubista se vauva on ulos puristettu kun on nenäkin aivan täysin kasassa. Jää Tysoninkin klyyvari kakkoseksi. Että en ollenkaan ihmettele kätilöiden "nenä poskella" kommentteja, jos lapsukainen on pusertunut maailmaan hieman nuppi vinossa tms. ;D

  Meille tuli yllätyksenä se, että jos supistusten väli jossain vaiheessa - edes yhden supistuksen ajaksi - pitenee vaikkapa 11 minuuttiin eli yli tuon maagisen 10min rajan, alkaa seuraavasta max 10min supistusvälistä uusi ajanlasku synnytyksen alkamiselle. Että vaikka olisi koko päivän supistellut 5min välein ja iltasella tulee yksi 10+min väli, ei tuota koko päivää lasketa ollenkaan synnytyksen kestoon. Tätä ei kylläkään saatu tietää synnytysvalmennuksessa, vaan tutulta kätilöltä. Meillä perhevalmennuksen synnytystä käsiteltävinä kertoina nähtiin mm. video synnytyksessä - jossa synnyttäjä oli uudelleen synnyttäjä joka suurinpiirtein puhalsi vauvan maailmaan ilman yhtään tuskaista inahdusta tai mitään. Todellista huijausta, sanon ma! Vaikka en todellakaan uskonut tuohon videoon, en silti ollut riittävän hyvin valmistautunut synnytykseen. Muun muassa se silkka erilaisten ruumiineritteiden määrä järkytti... Ei käy todellakaan kateeksi kätilöiden työtä, kaukana siististä sisätyöstä!

  VastaaPoista
 2. nuo on muuten ehkä poikkeuksetta aikansa eläneitä nuo valistusten kuvat! sanonpahan vaan, että tuskin on niissä kaupungeissa, joissa perheet voivat itse valita synnytyssairaalansa. täällä ainakin on vara olla uusimatta kuviaan, kun kaikki tulee synnyttämään tänne tai sitten matkalle autoon :) oli sairaalan sivuilla huonoja kuvia tai ei...

  VastaaPoista
 3. Täytyy näin ohi mennen kertoo, että meillä ei edes ehdotettu mitään peräruiskeita, mut oltais lykätty sänkyyn piuhoihin heti saliin päästyä. Onneks kysy haluanko käydä vessas... Olin menossa pissalle, mutta tyhjenin varmaan päästä luonnollisesti! Nii ja sit... Mä valittelin nälkää niin meidän kätilö toi mulle appelsiini tuoremehua kun saattaa ruoka nousta ylös ja tulee oksu... Ainakin näin Seinäjoella toimittiin! :)

  VastaaPoista
 4. Joo'o, taitaa se synnytys melkoista touhua olla. :D Vielähän kaikki noi jutut huvittaa, mutta saas nähdä pysyykö isi tajuissaan kun H-hetki koittaa...

  VastaaPoista
 5. Teillä taitaa kyllä olla yliveto neuvola. :D Meidän synnytysvalmennus oli ihan mälsä. Ei edes ketään random kommentoijaa joka aikoo vedellä kätilöitä turpiin kuten teillä. Olikohan hänet raskaushormoonit sekoittaneet vai liekkö normaaleilla hormonitasapainoillaan yhtä agressiivinen tapaus? :)

  VastaaPoista
 6. Meiän perhevalmennukset ois melkeen voinu jättää käymättä. Kaikkein järkevin kerta oli onneks just toi synnytys ja vauvanhoito. Sillon ei katottu vaan powerpointteja, vaan meille näytettiin mm. erilaisia kylvetys- ja imetysasentoja. Synnytys käytiin läpi yleisellä tasolla: millon tulee lähtee sairaalaan, miten kotona voi lievittää kipua, millasia supistukset on ja sit yleisimmät kivunlievitykset. Eikä unohdettu myöskään kertoo tosta peräruiskeesta ;) (nimim. 2 kertaa vuorokauden sisällä sen kokenut) Me myös tamperelaisia.

  VastaaPoista

Ethän lisää kommentteihin kirjoittajan tai hänen perheensä yksityisyyttä loukkaavia tietoja, kuten nimiä, puhelinnumeroita tai osoitteita. Kiitos.